Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium felvételi tájékoztatója a 2023/2024-as tanévre

Az intézmény a nyolcosztályos, illetve a nyelvi előkészítő évvel induló hatosztályos gimnáziumba hirdet felvételt.

A nyolcosztályos gimnáziumba 34 főt, a hatosztályos gimnáziumba 32 főt várunk. A diákokat a szülők jelentkeztethetik iskolánkba, az általános iskola közreműködése nem szükséges.

Felhívjuk a kedves érdeklődő szülők és diákok figyelmét, hogy 2022. november 23-án 18 órától bemutatkozó és tájékoztató előadást tartunk az iskola dísztermében. Az előadás után a résztvevők személyesen is feltehetik kérdéseiket a gimnáziumi képzéssel és a felvételi eljárással kapcsolatban.

A felvételi eljárás

Iskolánkban a felvételi eljárásnak két része van: írásbeli és szóbeli vizsga. Az írásbeli vizsga az Oktatási Hivatal által központilag kiadott egységes, kompetenciaalapú feladatlapokkal megszervezett vizsga matematikából és magyar nyelvből. A szóbeli meghallgatást az iskola szervezi. Itt a felvételizők szövegértési és kommunikációs képességét, matematikai-logikai gondolkodását és kreativitását, együttműködési készségét mérik fel a vizsgáztatók. A nyolcosztályos gimnáziumba jelentkezőket 7-9 fős, a hatosztályos gimnáziumba jelentkezőket 3-5 fős csoportokban hívjuk a szóbeli vizsgára.

A 8 és az 1+6 évfolyamos képzésre való felvétel alapja:

  • az általános iskolai félévi értesítő 25%-ban (50 pont),
  • a matematika és magyar írásbeli dolgozat együttes pontszáma 50%-ban (50+50=100 pont),
  • a szóbelin való szereplés 25%-ban (50 pont).

A nyolcosztályos gimnáziumba jelentkező negyedik osztályos tanulók félévi osztályzatai közül – a magatartás és a szorgalom értékelésén kívül – az összes tantárgy értékelését figyelembe vesszük. Ha a tanulót csak szövegesen értékelték, akkor félévi eredményeit iskolánk tanítói váltják át pontokra.

A hatosztályos gimnáziumba jelentkező hatodik osztályos tanulók félévi osztályzatai közül csak a matematika, a magyar nyelv és irodalom, a történelem (vagy társadalomismeret), a természetismeret és az idegen nyelv osztályzatokat vesszük figyelembe.

A jelentkezés módja és ideje a központi írásbeli vizsgára

Az írásbeli vizsgára abban az egyetlen intézményben kell jelentkezni, ahol a tanuló az írásbeli felvételit szeretné írni. Ha a gyermek több olyan gimnáziumba jelentkezik, amelyik megkívánja az írásbeli vizsgán való részvételt, akkor ő maga dönti el, melyikbe nyújtja be az írásbeli vizsgára való jelentkezési lapját. Az írásbeli felvételi vizsgára 2022. december 2-ig lehet jelentkezni kétféle módon:

  • a kiválasztott iskolában személyesen, illetve postai úton a megfelelően kitöltött jelentkezési lappal, amely az Oktatási Hivatal honlapján elérhető,
  • elektronikusan Ügyfélkapu azonosítást követően az erre szolgáló program segítségével. A jelentkezési lapot az iskola elektronikusan kapja meg, így azt nem szükséges kinyomtatva személyesen is eljuttatni a kiválasztott iskolába.

A sajátos nevelési igényű tanulók esetében szükséges a speciális körülmények, illetve eszközök igénylésére vonatkozó szülői kérvény és a szakértői vélemény csatolása. Az írásbeli felvételi időpontjáról külön értesítést nem küldünk.

Az írásbeli vizsga országos időpontja 2023. január 21. (10.00 – 12.00). Betegség esetén, amennyiben a tanuló erről orvosi igazolással rendelkezik, lehetőség van pótló írásbeli dolgozat megírására. A pótló írásbeli országos időpontja 2023. január 31. (14.00 – 16.00).

Az iskolánkban felvételit írt tanulók a dolgozatokat megtekinthetik és a javítással kapcsolatos észrevételt tehetnek. A január 21-én írásbeli felvételizők 2023. január 27-én, a január 31-én írásbeli felvételizők pedig 2023. február 3-án, 8.00 és 16.00 között. A javítást elfogadóknak az írásbeli vizsga részletes eredményeit tartalmazó hitelesített értékelő lapot a megtekintéskor adjuk át. A javítással kapcsolatos észrevételt tevők az értékelőlapot 2023. február 3-án, illetve február 9-én 8.00 és 16.00 között vehetik át.

A jelentkezés módja és ideje a gimnáziumba

A gimnáziumba való jelentkezési szándékot a KIFIR elektronikus adatlapkitöltő rendszerből nyomtatott tanulói adatlap és jelentkezési lapok segítségével kell jelezni. Az összes választott intézményt és tanulmányi területet tartalmazó tanulói adatlapot az azon megtalálható címre kell elküldeni a Felvételi Központnak. Több intézmény vagy tanulmányi terület megjelölése esetén a Felvételi Központ területkódonként állítja majd sorba a rangsorok alapján a diákokat. Az egyes intézményekre vonatkozó jelentkezési lapokat az adott intézményekhez kell eljuttatni.

A tanuló középfokú iskolába történő tényleges jelentkezése egyúttal a szóbeli vizsgára való jelentkezés is. Iskolánkba történő jelentkezés esetén a jelentkezési laphoz mindenkinek csatolni kell az írásbeli vizsga eredményéről kapott igazolás és a félévi értesítő másolatát. A sajátos nevelési igényű tanulók esetében szükséges a speciális körülmények igénylésére vonatkozó szülői kérvény és a szakértői vélemény csatolása a jelentkezési laphoz. A tényleges jelentkezés határideje 2023. február 22. A jelentkezési eljárásról részletes leírás 2023. januártól az Oktatási Hivatal honlapján (www.oktatas.hu) lesz megtalálható.

A szóbeli meghallgatásokra 2023. március 6. és 11. között kerül sor. A nyolcosztályos gimnáziumba jelentkezők közül a 90 legjobb, a hatosztályos gimnáziumba jelentkezők közül pedig a 105 legjobb írásbeli eredménnyel rendelkező diákot hívjuk meg szóbeli meghallgatásra. A szóbeli vizsgára való beosztást 2023. március 1-jén tesszük közzé az iskola honlapján.

A szóbeli vizsgák után kialakuló felvételi jegyzéket (ideiglenes felvételi rangsort) 2023. március 17-ig tesszük közzé honlapunkon. Azonos pontszám esetén a szóbeli meghallgatáson, ennek egyezése esetén az írásbeli vizsgán, ennek egyezése esetén pedig a szóbeli meghallgatáson kapott részpontszámok alapján rangsoroljuk a tanulókat. A rangsorok ismeretében 2023. március 23-ig a Felvételi Központnak megküldött módosító adatlappal változtatható a megjelölt iskolák és tanulmányi területek sorrendje. Új iskolát ekkor már nem, de a már megjelölt iskolákban új tanulmányi területet lehet szerepeltetni.

Végleges eredmény 2023. április végére várható. A felvételi döntéssel kapcsolatos fellebbezést az iskolán keresztül a fenntartóhoz (ELTE Rektori Koordinációs Központ) lehet benyújtani.

 

Kiemelt adatok

Az iskola neve és elérhetőségei:
ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium
Cím: 1146 Budapest, Cházár András utca 10.
Telefon: +36 1 3431731
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.radnoti.hu

Az iskola OM azonosítója: 037802

 

A tanulmányi területek kódja:

Nyolcosztályos gimnázium Nyelvi előkészítővel induló hatosztályos gimnázium
8000  6000

 

Budapest, 2022. október 20.                         Láng György igazgató

 

 

ELÉRHETŐSÉGEK

1146 Budapest Cházár András u. 10.

RADNÓTI HÁLÓZAT

Várunk minden Öregdiákot, Támogatót, Szülőt, Tanulót és Barátot, aki segíteni szeretne a Radnóti színvonalának fenntartásában, vagy csak érdekli, hogy milyen események zajlanak nálunk.

© 2023 ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium. Minden jog fenntartva.

Keresés