Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium felvételi tájékoztatója a 2024/2025-as tanévre

Az intézmény a nyolcosztályos, illetve a nyelvi előkészítő évvel induló hatosztályos gimnáziumba hirdet felvételt.

A nyolcosztályos gimnáziumba 38 főt, a hatosztályos gimnáziumba 32 főt várunk. A diákokat a szülők jelentkeztethetik iskolánkba, az általános iskola közreműködése nem szükséges.

Felhívjuk a kedves érdeklődő szülők és diákok figyelmét, hogy 2023. november 22-én 18 órától bemutatkozó és tájékoztató előadást tartunk az iskola dísztermében. Az előadás után a résztvevők személyesen is feltehetik kérdéseiket a gimnáziumi képzéssel és a felvételi eljárással kapcsolatban.

A felvételi eljárás

Iskolánkban a felvételi eljárásnak két része van: írásbeli és szóbeli vizsga. Az írásbeli vizsga az Oktatási Hivatal által központilag kiadott egységes, kompetenciaalapú feladatlapokkal megszervezett vizsga matematikából és magyar nyelvből. A szóbeli meghallgatást az iskola szervezi. Itt a felvételizők szövegértési és kommunikációs képességét, matematikai-logikai gondolkodását és kreativitását, együttműködési készségét mérik fel a vizsgáztatók. A nyolcosztályos gimnáziumba jelentkezőket 7-9 fős, a hatosztályos gimnáziumba jelentkezőket 3-5 fős csoportokban hívjuk a szóbeli vizsgára.

A 8 és az 1+6 évfolyamos képzésre való felvétel alapja:

  • az általános iskolai félévi értesítő 25%-ban (50 pont),
  • a matematika és magyar írásbeli dolgozat együttes pontszáma 50%-ban (50+50=100 pont),
  • a szóbelin való szereplés 25%-ban (50 pont).

A nyolcosztályos gimnáziumba jelentkező negyedik osztályos tanulók félévi osztályzatai közül – a magatartás és a szorgalom értékelésén kívül – az összes tantárgy értékelését figyelembe vesszük. Ha a tanulót csak szövegesen értékelték, akkor félévi eredményeit iskolánk tanítói váltják át pontokra.

A hatosztályos gimnáziumba jelentkező hatodik osztályos tanulók félévi osztályzatai közül csak a matematika, a magyar nyelv és irodalom, a történelem (vagy társadalomismeret), a természetismeret és az idegen nyelv osztályzatokat vesszük figyelembe.

A központi írásbeli vizsgára való jelentkezés módja és ideje

Az írásbeli vizsgára abban az egyetlen intézményben kell jelentkezni, ahol a tanuló az írásbeli felvételit szeretné írni. Ha a gyermek több olyan gimnáziumba jelentkezik, amelyik megkívánja az írásbeli vizsgán való részvételt, akkor ő maga dönti el, melyikbe nyújtja be az írásbeli vizsgára való jelentkezési lapját. Az írásbeli felvételi vizsgára 2023. november 30-ig lehet jelentkezni kétféle módon:

  • a kiválasztott iskolában személyesen, illetve postai úton a megfelelően kitöltött jelentkezési lappal, amely az Oktatási Hivatal honlapján elérhető,
  • elektronikusan Ügyfélkapu azonosítást követően az erre szolgáló program segítségével. A jelentkezési lapot az iskola elektronikusan kapja meg, így azt nem szükséges kinyomtatva személyesen is eljuttatni a kiválasztott iskolába.

A sajátos nevelési igényű tanulók esetében szükséges a speciális körülmények, illetve eszközök igénylésére vonatkozó szülői kérvény és a szakértői vélemény csatolása. Az írásbeli felvételi időpontjáról külön értesítést nem küldünk.

Az írásbeli vizsga országos időpontja 2024. január 20. (10.00 – 12.00). Betegség esetén, amennyiben a tanuló erről orvosi igazolással rendelkezik, lehetőség van pótló írásbeli dolgozat megírására. A pótló írásbeli országos időpontja 2024. január 30. (14.00 – 16.00).

Az iskolánkban felvételit írt tanulók a dolgozatokat megtekinthetik és a javítással kapcsolatos észrevételt tehetnek. A január 20-án írásbeli felvételizők 2024. január 26-án, a január 30-én írásbeli felvételizők pedig 2024. február 2-án, 8.00 és 16.00 között. A javítást elfogadóknak az írásbeli vizsga részletes eredményeit tartalmazó hitelesített értékelő lapot a megtekintéskor adjuk át. A javítással kapcsolatos észrevételt tevők az értékelőlapot 2024. február 1-én, illetve február 8-án 8.00 és 16.00 között vehetik át.

A gimnáziumba való jelentkezés módja és ideje

A gimnáziumba és ezzel együtt a szóbeli vizsgára 2024. február 21-ig kétféle módon lehet jelentkezni:

  • postai úton a KIFIR elektronikus adatlapkitöltő rendszer segítségével előállított és aláírt tanulói adatlappal és jelentkezési lapokkal. Az összes választott intézményt és tanulmányi területet tartalmazó tanulói adatlapot az azon megtalálható címre kell elküldeni a Felvételi Központnak. Az egyes intézményekre vonatkozó jelentkezési lapokat az intézményekhez kell eljuttatni.
  • elektronikusan Ügyfélkapu azonosítást követően a KIFIR elektronikus adatlapkitöltő segítségével. A jelentkezési lapot az iskola elektronikusan kapja meg, így azt nem szükséges kinyomtatva személyesen is eljuttatni a kiválasztott iskolába.

Iskolánkba történő jelentkezés esetén a jelentkezési laphoz mindenkinek csatolni kell az írásbeli vizsga eredményéről kapott értékelő lapot és a tanuló félévi értesítőjének másolatát. A sajátos nevelési igényű tanulók esetében szükséges a speciális körülmények igénylésére vonatkozó szülői kérvény és a szakértői vélemény csatolása is a jelentkezési laphoz. A jelentkezési eljárásról részletes leírás 2024. januártól az Oktatási Hivatal (www.oktatas.hu), illetve iskolánk honlapján lesz megtalálható.

A szóbeli meghallgatásokra 2024. március 4. és 9. között kerül sor. A nyolcosztályos gimnáziumba jelentkezők közül a 90 legjobb, a hatosztályos gimnáziumba jelentkezők közül pedig a 105 legjobb írásbeli eredménnyel rendelkező diákot hívjuk meg szóbeli meghallgatásra. A szóbeli vizsgára való beosztást 2024. február 29-én tesszük közzé az iskola honlapján.

A szóbeli vizsgák után kialakuló felvételi jegyzéket (ideiglenes felvételi rangsort) 2024. március 22-ig tesszük közzé honlapunkon. Azonos pontszám esetén a szóbeli meghallgatáson, ennek egyezése esetén az írásbeli vizsgán, ennek egyezése esetén pedig a szóbeli meghallgatáson kapott részpontszámok alapján rangsoroljuk a tanulókat. A rangsorok ismeretében 2024. április 10-ig a Felvételi Központnak megküldött módosító adatlappal változtatható a megjelölt iskolák és tanulmányi területek sorrendje. Új iskolát ekkor már nem, de a már megjelölt iskolákban új tanulmányi területet lehet szerepeltetni. 

Végleges eredmény 2024. április végére várható. A felvételi döntéssel kapcsolatos fellebbezést az iskolán keresztül a fenntartóhoz (ELTE Rektori Koordinációs Központ) lehet benyújtani.

 

 

Kiemelt adatok

Az iskola neve és elérhetőségei:
ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium
Cím: 1146 Budapest, Cházár András utca 10.
Telefon: +36 1 3431731
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.radnoti.hu

Az iskola OM azonosítója: 037802

 

A tanulmányi területek kódja:

Nyolcosztályos gimnázium Nyelvi előkészítővel induló hatosztályos gimnázium
8000  6000

 

Budapest, 2023. október 20.                         Láng György igazgató

 

AKTUÁLIS ESEMÉNYEK

Nincsenek események

 

ELÉRHETŐSÉGEK

1146 Budapest Cházár András u. 10.

RADNÓTI HÁLÓZAT

Várunk minden Öregdiákot, Támogatót, Szülőt, Tanulót és Barátot, aki segíteni szeretne a Radnóti színvonalának fenntartásában, vagy csak érdekli, hogy milyen események zajlanak nálunk.

© 2024 ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium. Minden jog fenntartva.

Keresés