Sze08152018

Frissítve:2018-06-12 11:06:25

EN   DE

Back Ön itt van: Kezdőlap Tanítás Aktuális hírek Választék – Maradunk

Választék – Maradunk

A Választék című Örkény-egypercessel kezdődött a legutóbbi Messzeringó 2018. március 23-án.

Epres Attila és Debreczeny Csaba színészi-énekesi szereplése mellett a díszterem közönsége abban a szerencsében is részesült, hogy hallhatta zongorázni – és énekelni – Darvas Ferencet.

A kétrészes műsorba vers, próza, hangszeres zene és ének is belefért. Az elmúlt száz év magyar költészetének legnagyobb, legismertebb szövegeiből kapott a közönség egy csokorra valót: a század eleji Ady Endre, József Attila, Tóth Árpád, Heltai Jenő, Radnóti Miklós mellett Weöres Sándor, Nagy László, Orbán Ottó, Petri György képviselte a század második felét. Összekötőként és biztonságként Örkény-egypercesek és Darvas Ferenc zongorája szólt. Hogy miért nem esett szét ez a sokféleség? Hogyan fér meg egymás mellett egy francia chanson és a Hetedik ecloga, a Dunánál, a Lélektől lélekig és Presser vagy Johnny Cash? A váltások, a gyors fordulatok adták az est erejét. A hosszú és borzasztó XX. századot talán ez a sokféle, sokhangú, keserédes kevercs mutatja meg leginkább. A nézőtéren sokan ültek, akik még nem vagy alig éltek az előző században. De értették az Egypercesek ma is (ma újra?) élő groteszkségét, Orbán Ottó focicsapat-Hamlet-politika versét, a sok nemzetről beszélő, közös dolgokat rendezni vágyó József Attilát, a dévaj Heltai-verset.

Darvas Ferenc magánszámai egészen kiemelkedő pillanatai voltak a műsornak. Zenei stílusparódiáján a legbotfülűbb is teli szájjal nevetett; a Romhányi-versből készült nóta után szem nem maradt szárazon. Pedig előtte-utána A muszáj-Herkules szólt, és Babits megrendítő Szózat magyarázata.

A búcsúdalt Cseh Tamástól és Másik Jánostól ismeri immár több nemzedék. Az estet, mely 1 kalap közti választással kezdődött, Bereményi Géza sora zárta: maradunk itt, neve is van: Budapest.

A három főszereplő nagyvonalú ajándéka (a teljes bevétel felajánlása) mellett az est sikeréhez nagyon sok segítő járult hozzá: az elektronikus jegyvásárlás lehetőségétől a süteményekig minden elem szülőknek köszönhető. A fény és hangtechnika a Colossal ajándéka.

Az est információban gazdag és bensőséges felkonferálása Egressy Kata műve volt. A Messzeringó sorozat megálmodója és kivitelezője ezúttal szerencsére nem csak a héttérben látszódott.

Köszönet mindenkinek!

Menza étlap, ebédbefizetés

  

Innen letöltheti
a Menza aktuális étlapját
és megnézheti az ebédbefizetések időpontját!

Támogatás


Minden segítőnknek köszönjük a támogatását!

Elérhetőségek

ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola
1146 Budapest
Cházár András u. 10.
Tel.: 343-1731, 343-6716, 343-7257 (tanári)
Fax.: 343-6934
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: http://www.radnoti.hu

Éves naptár

Eseménynaptár letöltése

Frissült az éves eseménynaptárunk
a 2017-2018-es tanévre.
 Innen letölthető!

Fontosabb linkek

Intézmények

E-napló

Fórumok

Közösség

 

Radnóti Hálózat

Várunk minden Öregdiákot, Támogatót, Szülőt, Tanulót és Barátot, aki segíteni szeretne a Radnóti színvonalának fenntartásában, vagy csak érdekli, hogy milyen események zajlanak nálunk.