Sze08152018

Frissítve:2018-06-12 11:06:25

EN   DE

Back Ön itt van: Kezdőlap Tanítás után Guttenberg galaxis

Guttenberg galaxis

MacGyver a Marson

Boronkai Szabolcs (tanár) úr ajánlja 

Ha már akkora siker és mindenki ajánlja, és ha már film is lesz belőle (Matt Damonnal a főszerepben!), akkor el kellett olvasni Andy Weir A marsi című könyvét (Budapest, Fumax, 2014; az amerikai eredeti: The Martian, New York, Crown, 2014). Jóllehet az ajánlás azért nem volt egyértelmű, mert nekem a Gravitáció, amihez hasonlítani szokták, nem jött be, legyen bármennyire is kemény sci-fi. 

Bővebben...

Agatha Christie reloaded

Boronkai Szabolcs (tanár) úr ajánlja 

Azt, hogy J. K. Rowling jó író, én már a Harry Potter első kötete után tudtam. Akik fanyalogtak, azok olvassák el az Átmeneti üresedés-t. De a Kakukkszó (Budapest, Gabo, 2014; ford.: Nagy Gergely; az angol eredeti: The Cuckoo’s Calling, London, Sphere, 2013) remélhetőleg végleg meggyőz mindenkit, hiszen egyszerre műfaji stílusbravúr, sajátosan szerzői nagyregény és félreismerhetetlen hommage.

Bővebben...

Kun Árpád: Boldog Észak

Pogrányi Péter (volt tanárjelölt) ajánlja

A regény a 2014. évi Aegon díj győztese. http://www.aegondij.hu/2014

Otthonra lelni az idegenben

Kevés olyan magyar regény van, amelyik hazánktól távoli vidéken játszódik, olyan meg még kevesebb, amelyik egyszerre két, a magyarországitól jelentősen eltérő kultúrát jelenít meg. Gyarmatok híján a szó eredeti értelmében posztkoloniálisnak nevezett irodalom magyar nyelvű szövegei voltaképpen meg sem születhettek, jóllehet centrum és periféria manapság a kultúratudomány szempontjából is egyre izgatóbb viszonyára a kortárs magyar irodalomban is több fontos irodalmi alkotás reflektál. 

Bővebben...

A Horthy-rendszer mérlege

Boronkai Szabolcs (tanár) úr ajánlja 

Ungváry Krisztián évtizedes kutatásainak eredményét tette súlyos kötetével az asztalra, de sajátos módon mintha nem is időzíthette volna tökéletesebben. A Horthy-rendszer mérlege (Pécs-Budapest, Jelenkor-OSZK, 2013) önmagában megtévesztő cím, de az alcímmel (Diszkrimináció, szociálpolitika és antiszemitizmus Magyarországon) kiegészítve kíméletlenül összegzi a lényeget. 

Bővebben...

Mi igazságos … és mi nem?

Boronkai Szabolcs (tanár) úr ajánlja 

Michael J. Sandel Mi igazságos … és mi nem? című könyve (Budapest, Corvina, 2012; az amerikai eredeti: Justice. What’s the Right Thing to Do? New York, Farrar, Straus and Giroux, 2009) a Harvardon évekig tartott erkölcsfilozófiai előadás-sorozatából nőtte ki magát.

Bővebben...

A nép nevében

Boronkai Szabolcs (tanár) úr ajánlja 

Azt gondolnánk, hogy a nácikról és a holokausztról már mindent tudunk. Pláne Németországban rágták csontig a témát, legfeljebb egy-egy unalmas részletre lehet még fényt deríteni. Aztán egyszer csak szembejön egy olyan könyv, ami új tényeket is bemutat, de még inkább olyan módon változtatja meg a perspektívát, hogy leesik az állunk. 

Bővebben...

Aranykoporsó

Szülő ajánlja 

Móra Ferenc: ARANYKOPORSÓ

Miért is olvasnák ma (kis)kamasz gyerekek az Aranykoporsót?

Hiszen hosszú, tele van latin névvel-szóval, régen írták, régen játszódik.

Bővebben...

FOGSÁG

Öregdiákok ajánlják

Szereted, ha egy könyv akkora, hogy lábadra ejtve komoly sérüléseket okoz? Ha nem, ne olvass Harry Pottert, Gyűrűk urát, Trónok harcát – és Spiró György Fogság című regényét sem.

Bővebben...

Tigris, tigris!

Boronkai Szabolcs (tanár) úr ajánlja 

A π egy irracionális szám. A Pi élete, Yann Martel regénye (Budapest, Európa, 2010; az angol eredeti: Life of Pi, Toronto, Knopf, 2001) viszont egy nagyon is racionális regény az irracionalitásról. Az első rész indiai anekdotázása, a második rész klasszikus kaland- és fejlődésregényi íve, majd a lezáró harmadik rész szürreális, posztmodern dialógusa újra és újra meghökkenti a gyanútlan olvasót, míg az el nem jut a felismerésig, hogy mindez nagyon is tudatos, megtervezett, sőt pszichológiailag rafinált írói stratégia. 

Bővebben...

Az éhezők viadala

Boronkai Szabolcs (tanár) úr ajánlja 

Sajnálattal látom, hogy a fantasytól kezdve a képregény adaptációkon keresztül az ifjúsági regényekig/filmekig egy sor műfajban a „realistább, komorabb”, de mondjuk ki magyarul: erőszakosabb alkotások divatja jött el. De ha már így alakult, érdemes ezen belül is valamiféle minőség után kutatni, és úgy érzem, találtam is ilyet, ez pedig Suzanne Collins Az éhezők viadala trilógiája (Budapest, Agave, 2009-2011; The Hunger Games, New York, Scholastic, 2008-2010).

Bővebben...

„Főmedvém, én egyszer eltünök, s akkor mi lesz?”

Kovács Tamás (öregdiák) ajánlója

Tandori Dezső: Medveálom madárszárnyon, Pagony, 2012., ill. Agócs Írisz

Tandori Medvék minden mennyiségben-je számomra alapmű. Alsósként rongyosra olvastam (még szavalni is a "Medvékből" szavaltam, ha épp kellett), és én akkor úgy éreztem, hogy azok a versek gyerekversek. (Madarak és játékmedvék, hát persze, hogy ez csak gyerekeknek szól!) Azóta is sokszor veszem kezembe a kötetet, és mindig az az érzésem, hogy a versek nőnek velem, egyre több oldalukat mutatják meg.

Bővebben...

A nagy terv

Boronkai Szabolcs (tanár) úr új ajánlata - természettudományról


Stephen_Hawking nem egyszerűen korunk egyik legnagyobb matematikusa/fizikusa, hanem egyik legnagyobb márkaneve is. Most éppen egy nagyon igényes ismeretterjesztő könyvhöz adta nevét, amit nagy valószínűséggel jórészt a borítón kisebb betűkkel jelölt Leonard Mlodinow, egy sor ifjúsági természettudományos könyv szerzője írt: A nagy terv (Budapest, Akkord, 2011; az angol eredeti: The Grand Design, London, Bantam, 2010).

Bővebben...

Menza étlap, ebédbefizetés

  

Innen letöltheti
a Menza aktuális étlapját
és megnézheti az ebédbefizetések időpontját!

Támogatás


Minden segítőnknek köszönjük a támogatását!

Elérhetőségek

ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola
1146 Budapest
Cházár András u. 10.
Tel.: 343-1731, 343-6716, 343-7257 (tanári)
Fax.: 343-6934
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: http://www.radnoti.hu

Éves naptár

Eseménynaptár letöltése

Frissült az éves eseménynaptárunk
a 2017-2018-es tanévre.
 Innen letölthető!

Fontosabb linkek

Intézmények

E-napló

Fórumok

Közösség

 

Radnóti Hálózat

Várunk minden Öregdiákot, Támogatót, Szülőt, Tanulót és Barátot, aki segíteni szeretne a Radnóti színvonalának fenntartásában, vagy csak érdekli, hogy milyen események zajlanak nálunk.